Karitatív tréning 2015 Perkáta

Az ősz nem telhet el Karitatív tréning nélkül. Ahogyan a tél sem Karácsony és diós bejgli nélkül. Ez a mi kis diós bejglink azonban óriási falat, egy olyan izgalmas projekt, amely minden évben több hétnyi előkészületet, hatalmas erőbedobást, alázatos és szorgos csapatmunkát és a végén határtalan örömet jelent minden önkéntesnek. Azt az örömet, hogy adtunk, kemény munkával alkottunk és mosolyt csaltunk a helyiek arcára.

#Vigyázatafüggőséggarantált…

A Karitatív Tréning idén is a Fundamenta Gondoskodás Alapítvány támogatásában valósult meg. A kuratórium döntése alapján ezúttal egy fejér megyei kis település óvodáját újítottuk fel. 30 önkéntesünk két nap leforgása alatt újjá varázsolta a Perkátai Szivárvány Óvoda belső tereit, a kertben a játékok lefestése mellett biztonságos gumiszőnyegeket helyeztünk el és több mint 100 tuját telepítettünk. Az idei program egyik különlegessége, hogy a felújítás ideje alatt a játszótér nélkül maradt ovisoknak is izgalmas programokat és kirándulásokat szerveztünk.

Nagy Kata/Személyügy

Olvassátok el önkénteseink beszámolóit!

 

#lendület

Először vettem részt a karitatív tréningen és azért jelentkeztem, mert nagyon fontosnak tartom a társadalmi felelősségvállalást egyéni és szervezeti szinten egyaránt. Mindig jó érzés adni egy közösségnek, és örülök, hogy ennek részese lehettem. A mi csapatunk a kerti munkákat vállalta napsütésben és szakadó esőben J Telepítettünk kb. 130 darab smaragd tuját és lejlandi ciprust,  a mászókák alá gumilapokat tettünk, hogy a gyerekek egy biztonságosabb játszótéren játszhassanak, valamint az udvar kijárathoz egy 12 méter hosszú járdát is építettünk. Az első 4-5 órában mindenki hihetetlen erőbedobással és lendülettel végezte a rá bízott feladatot, így borítékolható volt az izomláz és 1-2 rándulás a következő napra. A délutáni munka már inkább megfontoltabban haladt. A második nap esőre ébredtünk, így ez a nap kreatív sátorépítésekkel és az eső elleni egyedi megoldásokkal indult. A holtpont valamikor ebéd előtt érkezett el, amikor átázva, átfázva szembesültünk a még elvégzendő munka mennyiségével. Az ebédet követően viszont egyre gyorsabban és összehangoltabban dolgoztunk és itt már besegítettek egymásnak csapatok, ha valamelyik munkafolyamathoz több emberre volt szükség. Összességében nagyon jó hangulatban, de kemény munkával telt el a 2 nap. Remek lehetőség volt, hogy a közvetlen kollégákat és a  SZEB-eseket egy kicsit jobban megismerjük, és pozitív élményekkel gazdagodjunk. Mégis, a legjobb része a tréningnek az a pillanat, amikor rádöbbensz, hogy 30 ember 2 nap alatt olyan csodákra képes, amit az óvoda dolgozói még évekig  emlegetni fognak.

Pámer Judit / Kontrolling

 

#meghatározóélmény

A mai rohanó világban sajnos hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy melyek az igazán fontos értékek az életben. Ezért is tartom nagyszerűnek a Fundamenta Gondoskodás Alapítvány tevékenységét. Aki vett már részt karitatív tréningen, megtapasztalhatta mindazt a kedvességet, segítőkészséget és hálát, amellyel idén is találkoztunk Perkátán. Ha egy ilyen kezdeményezés keretében, mint a karitatív tréning mindenki megteszi, amit tud és hozzáad még egy kis pluszt, azzal sokat tehetünk egymásért. Idén is, csakúgy, mint korábban nagyszerű csapat állt össze, akik mindent megtettek azért, hogy a perkátai ovisok még jobban érezzék magukat környezetünkben és biztonságosabban használhassák az udvaron található játékaikat. Szokták mondani, hogy egy fecske nem csinál nyarat, de véleményem szerint kezdetnek nem rossz. Jó volt azt tapasztalni, hogy a Fundisok kezdeményezésére a helyiek is ott segítettek ahol tudtak. Én idén harmadik alkalommal vettem részt ilyen tréningen és ismét meghatározó élmény volt átélni, ezért mindenkinek azt javaslom, ha még nem tette, próbálja ki!

Kremó Zsolt

 

#jóérzésadni

Lelkesen kezdtünk neki első nap a kerti játékok festésének, a munka nagy részét - a változó időjárás jelei miatt - aznap be is tudtuk fejezni. A második napon több területen is besegítettünk, sokszínű feladatokban vettünk részt. Örülünk, hogy részünk lehetett a felújításban, nagyon jó érzés volt adni, és látni, hogy ez mekkora örömet okoz. A csapat lelkesedése kitartott végig, ez volt az első karitatív tréningünk, de biztosan nem az utolsó. 

Dr. Eperjes Natália

#csapattagvagy

A 2015-ös karitatívtréningen a mi csapatunk vállalta az óvoda egyik mosdójának a felújítását. Szerencsére egy nagyon jól működő és hatékony csapat voltunk, lévén, hogy minden tag rutinos karitatívos. Csapatunk: Czabai Erika, Áprili Ferenc, Salamon Ferenc, Pichler Attila, Homoki Balázs és jómagam. Ahogy lenni szokott az előzetes felmérések nem mutatták a rejtett problémákat és ezért szükség is volt a rutinra. Nagyon jó hangulatban töltöttük el a két napot egy pici helységben összezárva. A vidámság és a törhetetlen lelkesedésünk és az egymásra figyelés segített át sok nehéz pillanaton, mikor úgy éreztük, hogy a fáradtság legyőz minket. Természetesen ezt nem hagytuk, hisz a végeredmény magáért beszél. Mi győztünk és nyertünk is nagyon sokat. Ha kicsiben is(mert minden kicsiben kezdődik), de a SZEB és a székház közelebb került egymáshoz általunk. Nagyon jó érzés volt mikor segítséget kaptunk a többi csapattól is. Érződött a közös cél és az összefogás. Összességében egy jól szervezett, de nagyon rövid tréningen vehettünk részt. A rövidsége és a munka mennyisége miatt sajnos nagyon kevés idő maradt egymásra. A többi csapat tagjaival az étkezések alatt tudtunk csak pár szót váltani. Persze a kitűzött cél elérése volt fontos és ezt sikerült elérni. Egy csapat tagjának lenni jobb, mint egyedüli főszereplőként villogni valamiben, ami kevésbé lenyűgöző.

Salpauerné Béres Erzsébet

 

#oviskirándulás

A Perkátán eltöltött két napot lelkes felkészüléssel kezdte meg kis csapatunk:  Kata, Móni, Petra, Vali és én. Fő feladatunk az óvodások felügyeletében való segítségnyújtás volt. Ehhez próbáltuk a megfelelő programokat megtalálni a Karitatív tréninget megelőzően. Összefogással és közös gondolkozással célunk volt, hogy olyan időtöltési lehetőségeket nyújtsunk a kis ovisoknak, ahol biztosan jól érzik magukat, kellőképpen fáradtan és élményekkel gazdagon térnek majd haza a két nap után. A programok között szerepelt a székesfehérvári játszóház meglátogatása, meseolvasás, kreatív sarok megvalósítása közös kézlenyomat készítéssel. Az időjárás nem volt mindig kegyes hozzánk, de az együtt töltött idő után a gyermekek, a lelkes óvó- és dadusnénik és persze mi is mosollyal az arcunkon tértünk haza. Miután a gyermekeket a szülők hazavitték, a csoport minden tagja lelkesen segített a perkátai karitatív csapat más csoportjainak megvalósítani a kitűzött célokat. Mindig boldogan fogunk visszagondolni a Perkátán eltöltött két napra.

Szilágyi Krisztina

#felbecsülhetetlenérzés

Csütörtök hajnali 3.00! Csörög az óra, indulunk Szegedről Perkátára! Na de nem akárhogy kisbusszal, pallókkal, sörsátor, ásó, kapa....na es egy tálca házi kókuszos süti 30 segítőkész embernek! Ági, Gábor, Győző és én egy csapatban a kerti csoportot erősítettük! Percről-percre látványos eredmények, na meg a kihívások! Nem tudott a kamion beállni az udvarba és egy csapatként, gondolkodás nélkül mindenki gumilapokat hord, aminek darabja 20 kg! De mikor ezt az átalakulást Perkátán álomként kezelik, nehogy felébredjenek és minden percéről blogot vezetnek a helyiek és ezt ott velük együtt megélni felbecsülhetetlen. A Sünicsoport Gólyahír falszínnel, talpraesett központos munkatársakkal, lakkozott parkettával és némi humorral, beragyogta az óvoda falait! Újra jó lett volna ovisnak lenni egy pár percre - mert Fundamenta egy új élet!

Varga Melinda /Fundamenta Személyi Bankár

SAJTÓSZOBA