Karitatív tréning Balassagyarmat 2017

A balassagyarmati Reménysugár Otthon két szakfeladatot lát el. A gyermekotthon részleg 26 férőhelyen, az állami gondoskodás alatt álló, illetve átmeneti gondozásba vett vett 0-18 éves korig gyermekek számára nyújt otthont. akiknek egészégi állapotuk és/vagy családi körülményeik szükségessé teszik. Gondoskodik a teljes ellátásukról, a gyermekek életkorának, egyéni képességeinek megfelelő fejlesztéséről. Ebben az intézményben kapott helyet egy tíz férőhelyes anyaszálló is, ahol a kiskorú anyák megfelelő felügyelet mellett hozzák világra gyermekeiket. Az Otthonban lakik még 92 súlyos értelmi fogyatékos, illetve halmozottan sérült fiatal. Itt biztosítják az életkoruknak és egyéni állapotuknak megfelelő környezetet, elhelyezést, élelmezést, ruházatot, valamint egyéni és csoportos fejlesztő célú foglalkoztatást és képzést.

Szeptember végén három napon keresztül végeztük a precízen, előre megtervezett munkát úgy, hogy az otthon lakói közben élték a mindennapi megszokott életüket. A kerti csapat a gyönyörű napsütéses őszi időben minden délben találkozott a napi sétájukat végző lakókkal és az őket kísérő gondozókkal, akik folyamatosan hálálkodtak. Igaz, hogy a nap végére már minden csapat izomlázzal és derékfájással küzdött, de a fizikai fájdalom semmi ahhoz képest, amit a súlyosan fogyatékos fiatalok látványa miatt éreztünk. A burkolók munkaterülete a belső játszótérrel volt határos, ahová a kisebb koordinációs problémával küzdő lakók mehettek ki napközben. A festő csapat már az első nap szembesült az épület állapotával, amit előre nem lehetett látni, mert a vakolatot tégláig le kellett verniük ahhoz, hogy a gipszkartont stabilan és biztonságosan fel tudják rögzíteni. Rengeteg helyen kellett a vakolatot is javítani. Az eredmény viszont magáért beszélt. Két tökéletesen ragyogó hófehér folyosót adtunk át a harmadik nap végére. Az aula új burkolata ámulatba ejtette az átadásra érkező lakókat, nem győztek gyönyörködni benne. Az ellátásért felelős csapat végig csendben tette a dolgát a háttérben. Kevésbé látványos, annál inkább fontos volt a feladatuk, a harminc főt három napon át kellett naponta többször élelemmel ellátniuk.

Palázsy Ági, SZEB Press

SAJTÓSZOBA