Idén szeptemberben ismét véradást szervez a Fundamenta Gondoskodás Alapítvány a HillSide irodaházban. Sok szeretettel várunk!

Kedves Önkéntesünk!

Örömmel tájékoztatunk, hogy a Fundamenta Gondoskodás Alapítvány szervezésében ismét lehetőséged lesz véradáson részt venni, támogatva ezzel az Országos Vérellátó Szolgálatot és az arra rászorulókat.

Helyszín: Fundamenta Székház (HillSide Offices, 1123 Budapest, Alkotás u. 55-61.), földszinti 1-es és 2-es tárgyalók, a recepció mellett

Időpont: 2022.09.05. 9:00 órától

Amennyiben szívesen részt vennél a programban, kérjük, a számodra megfelelő idősáv megadásával írj a handari.edit@fundamenta.hu email címre. *

Sok szeretettel várunk!

Fontos információk a véradásról

Véradó lehet mindenki, aki egészséges, betöltötte a 18. életévét, de még nincs 65 éves, és testsúlya meghaladja az 50 kg-ot. Nők évente négy, férfiak évente öt alkalommal adhatnak vért. Két véradás között minimum 56 napnak kell eltelnie.

A véradás 20-30 percet vesz igénybe, adatfelvétellel és orvosi kivizsgálással együtt.

Nem adhatsz vért többek között:

 •   kullancs csípés után 3 hónapig
 •   tetoválás, piercing készítés után 6 hónapig
 •   egzotikus út után 4-6 hónapig (pl. Kuba, Maldív-szigetek stb.)
 •   és még az orvosnál lesz egy hosszú lista arról, ami még kizáró ok lehet. Ennek elolvasásához a szemüvegesek kérjük, hozzák magukkal a szemüvegüket.

Hogyan történik a véradás?     

 1. A véradó személyes adataira és egészségügyi állapotára vonatkozó kérdőív kitöltése elengedhetetlen. Az adatfelvételhez eredeti személyi igazolványra, lakcím-kártyára és TAJ kártyára feltétlenül szükség van. A véradás jelen szabályok mellett maszkban történik.
 2. Ezután laboratóriumi vizsgálat következik, amely során kiderül, hogy valóban alkalmas vagy-e véradónak (vérnyomás-mérést végeznek és megállapítják, nincs-e olyan betegséged, ami megakadályozná a véradást).
 3. Ezt követően kényelmesen elhelyezkedsz a vérvételi ágyon. 5 perc alatt, steril vérvételi zsákba, egyszer használatos tű segítségével kb. 4-4,5 deciliter teljes vért vesznek le.

Véradás előtti legfontosabb tudnivalók…

Fontos, hogy a véradás előtt 1,5 órával megfelelő mennyiségű folyadékot (min. 1 liter nem szénsavas ital, kávé max. kis mennyiségben) fogyassz, ami segít a véradás alkalmával levett plazma pótlásában.

Emellett mindenképp egyél is egy kiadósat véradás előtt!

Véradás egyben egy szűrővizsgálat is…

A levett vért minden alkalommal kivizsgálják, függetlenül attól, hogy a véradó hányszor adott vért. Kötelező tesztek: új véradó esetén laboratóriumi és belgyógyászati vizsgálat, valamint vércsoport-meghatározás.

További információk az alábbi linken:

ovsz.hu/hu/melyek-veradasra-valo-alkalmassag-feltetelei

Csatkakozz TE is!

Számítunk a segítségedre!

*Adatkezelési tájékoztató

Az adatkezelés célja a 2022-es véradás programra jelentkező személyek regisztrálása a program minél hatékonyabb megszervezése és lebonyolítása érdekében.

Az adatkezelés jogalapja: Az alábbi adatok megadása a jelentkező önkéntes hozzájárulásán alapul, mely bármikor visszavonható, azonban az nem érinti a visszavonást megelőző adatkezelés jogszerűségét.

Címzettek: Az adatok kizárólag az Országos Vérellátó Szolgálat munkatársai részére kerülnek továbbításra a program idejére.

Adatkezelő: Fundamenta Gondoskodás Alapítvány

Adatkezelés időtartama: 2022. szeptember 15-ig az adatok törlésre kerülnek.

Adatkezelő adatvédelmi tisztviselőjének elérhetősége: compliance@fundamenta.hu

Érintettek jogai: Az adatkezelő tájékoztatja a felhasználókat, hogy az adatkezelés során bármikor jogosultak

 •       adataik kezeléséről tájékoztatást kérni,
 •       a rájuk vonatkozóan kezelt személyes adatokhoz hozzáférést kérni,
 •       személyes adataik helyesbítését, kezelésének korlátozását, törlését kérni,
 •       tiltakozni az adatkezelés ellen

a compliance@fundamenta.hu elektronikus címre küldött ilyen tartalmú levéllel.

Panasztétel, jogorvoslat:

A Felhasználónak joga van az adatkezelést illetően a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál panasszal (levelezési cím: 1363 Budapest Pf. 9; e-mail cím: ugyfelszolgalat@naih.hu, telefonszám +36 1 391 1400; honlap címe: http://naih.hu) élni vagy a lakóhely vagy tartózkodási helye szerinti törvényszéknél jogorvoslattal élni.

Tags: No tags